MEREL - "The heart is a reckless hunter"

De tentoonstelling loopt tot 30 juni 2019
Open van dinsdag tot en met zondag van 11 tot 18u

MEREL

Artistiek Utopia met liefde voor mens en natuur

Na een grafische opleiding, ging Merel aan de slag als grafisch kunstenaar. Maar ze vond pas echt intens artistiek geluk begin jaren ‘90 toen ze aan het schilderen sloeg. “Vooral het creatief-organische groeiproces dat zich voltrekt wanneer ik voor een canvas sta, vind ik fascinerend. Ik hang ook steeds vol verfspetters, een kenmerk van mijn intense gelukzaligheid.”

Eén van de eerste grote tentoonstellingen van Merel vond inspiratie in haar Afrika-reizen. Dat resulteerde telkens in een kleurenfestijn waarin diverse dieren en landschappen de boventoon voerden. Maar gaandeweg eisten de persoonlijke gevoelens, die ze ervoer tijdens haar trips, steeds meer hun plaats op. Dieren werden mensen, landschappen werden abstract en de werken scoorden alsmaar hoger op de emotieladder.

“Ik schilder vaak een wereld zoals ik die graag zou willen zien”, verklaart Merel. “Ik vind de aarde een prachtige planeet die we best met zijn allen wat zorg-vuldiger mogen omarmen. Datzelfde geldt trouwens voor de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Ik ben op zoek naar liefde, respect en verbinding. Uiteindelijk vormen wij allemaal sterren, ontstaan uit dezelfde oerknal. Laten we elkaar dan ook zo behandelen. Want ik hou enorm veel van mensen.”

Die extra liefde voor elkaar en de natuur staan symbool voor het verlangen naar een ‘droomwereld’ dat Merel koestert. “Inderdaad een universum waarin ik erg graag vertoef. Daarom voel ik me tijdens het schilderen zo gelukkig en veilig.”

Krachtige graffiti- en symbooltaal

Die innerlijke metamorfose van Merel vertaalt zich ook in de door haar gebruikte schildertechnieken die vandaag veel meer refereren naar graffiti- en symbooltaal. Een mooi voorbeeld vormt ‘The Heart is a reckless Hunter’ waar ze menselijke schaduwen vormt d.m.v. onleesbare teksten. “Omdat de mens nu eenmaal een vat vol woorden is. Bovendien staat het hart symbool voor al het positieve. Het denkt niet aan gevaren en gaat volop voor het leven.”

Wat bijzonder opvalt is dat Merel deze ‘utopische zoektocht’ in beeld brengt op technisch hoogstaande wijze met erg krachtige kleuren en beelden. Haar werk onderscheidt zich door een vorm van karaktersterkte die de kijker letterlijk en figuurlijk even afremt tijdens zijn dagelijkse hectische zoektocht naar… Ja, naar wat eigenlijk? Een werkwijze waarvan zowel een decennialange ervaring als gedreven schilderkunst afstraalt.

Merel nodigt je graag uit in haar persoonlijk Utopia om er blij en ongedwongen rond te lopen. Zonder angst en vrees, maar met liefde voor de verbinding…

Trust in art.
 
Trust in art.